Mikä on sidontanukke, ja miten se eroaa tavallisesta lelunukesta?
Sidonta(harjoitus)nukkeja on erilaisia, mutta yhteistä niille on se, että ne ovat tavallista vauvanukkea painavampia. Muutaman kilon painoinen nukke on liinassa tai repussa enemmän oikean vauvan tuntuinen, joten sidontanuken kanssa esimerkiksi liinan kiristäminen tuntuu realistisemmalta. Lisäksi sidontanukeilla on usein sitomiseen soveltuvat raajat, niin että nukke asettuu sammakkoasentoon luontevasti.
Kenelle sidontanukesta on hyötyä?
Esimerkiksi kantoliinatukihenkilöillä, kantoliinaohjaajilla ja kantovälinelainaamoilla on usein käyttöä sidontanukelle. Ylipäänsä kuka tahansa, joka pääsee toistuvasti selittämään kantovälineen käyttöä, hyötyy tällaisesta nukesta.
Asiakas saa tukihenkilötapaamisesta ja sidontaopastustilanteesta parhaan hyödyn irti, kun sidonta käydään riittävän monivaiheisesti läpi. Ideaalissa tapauksessa tukihenkilöllä on käytettävissään kaksi sidontaharjoitusnukkea.
Peruskaava opastustilanteeseen on, että ensin opastaja näyttää sidonnan nuken kanssa, sitten sidonta tehdään yhdessä opastajan neuvoessa asiakasta, tässä vaiheessa kummallakin on nukke. Mikäli käytettävissä on vain yksi nukke, sen on hyvä olla asiakkaalla, opastaja voi käyttää kokenempana vaikka tyynyä tai pehmolelua. Seuraavassa vaiheessa opastaja seuraa ja ohjeistaa sanallisesti kun asiakas tekee sidonnan itsenäisesti nuken kanssa. Kun asiakas tuntee olevansa valmis hän voi ottaa nuken sijaan liinaan oman vauvansa.
Nukkea käytetään mm. sen vuoksi, ettei vauva mahdollisesti harjoitteluun hermostuttuaan hermostuta vanhempaansakin ja että vaiheet voidaan käydä riittävän hitaasti ja perusteellisesti läpi. Opetustilanne on aina hedelmällisin, kun sekä opettaja että oppilas ovat rentoja ja rauhallisia. Nuken kanssa harjoitellessa ei tarvitse stressata.
Onko yhdistyksellä varastossa sidontaharjoitusnukkeja, joita tukihenkilöt voisivat lainata?
Tällä hetkellä yhdistyksellä ei valitettavasti ole tällaista varastoa, vaan nukkeja on pääasiassa yksittäisillä tukihenkilöillä ja lainaamoilla. Pitkän tähtäimen projektina on hankkia yhdistyksellekin omaa nukkekantaa ympäri Suomen, lähinnä lainaamoissa säilytettäviksi ja sieltä lainattaviksi.
Oman alueen tukihenkilöiltä voi ja kannattaa toki kysellä nukkea lainaan, esimerkiksi Kantajat-yhteisön tukihenkilöiden ryhmässä. Koska nukke painaa useamman kilon, nuken postittaminen kauempaa on tavallisesti melko hintavaa, mutta esimerkiksi SmartPostin tarjouksilla voi joskus saada nuken kulkemaan edestakaisin edullisestikin.
Voiko tukihenkilönä toimia, jos ei ole varaa hankkia sidontaharjoitusnukkea?
Totta kai voi. Sidonnan opastamista nukke helpottaa, mutta tukihenkilönä toimimiseen liittyy paljon muutakin. Nuken sijasta voi opastustilanteessa käyttää vaikka pehmolelua tai sohvatyynyä.
Tuleeko tällaisia yhteistilauksia vielä lisääkin, jos minulla ei juuri nyt ole mahdollisuutta hankkia nukkea?
Se riippuu kysynnästä. Sitä mukaa kun kantaminen valtavirtaistuu ja yhdistyksen toiminnan piiriin tulee uusia tukihenkilöitä ja kantoliinaohjaajia, niin nukkien tarvitsijoita tulee lisää, joten todennäköistä on, että yhteistilauksia tulee lisää jollain aikavälillä. Tänä vuonna ei todennäköisesti tehdä enää uutta nukketilausta.
Apua, en osaa päättää, mitä teen ja aika loppuu kesken!
Jos ahdistaa tai on kysyttävää, hengitä syvään ja ota yhteyttä Sanniin (lainaamovastaava@kantoliinayhdistys.fi) tai kysy Kantajat-yhteisön nukketilausketjussa. Apua on saatavilla tähänkin asiaan. :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti